Z historie vzniku autoklubu Nová Paka

První aktivity v oblasti motoristického sportu se v našem regionu odehrávaly nejdříve ve Staré Pace, kde byl součástí SK Stará Paka motoodbor. Jeho členové se spojili s novopackou ikonou Antonínem Vitvarem (ten byl v té době obyvatelem Staré Paky) a Václavem Mackem. Především jejich přičiněním vznikl závod Krakonošův okruh, jehož tradice trvala až do roku 1938 a následně byla přerušena II. světovou válkou.

Na počátku roku 1946 byl v hotelu Centrál založen novopacký Autoklub republiky Československé (AKRČs). Velkou zásluhu na jeho založení měli opět Antonín Vitvar, pan učitel Miroslav Chromý, dále pánové Moravec, Kosina, Grof, Polman,Vávra, Nypl, Kubů, fotograf Eduard Hák a další. První velkou a zdařilou akcí nově vzniklé organizace byl rychlostní závod motocyklů s názvem Novopacký okruh, který navázal právě na tradici Krakonošova okruhu.

Záhy v roce 1948 po převratu, byl autoklub přejmenován na Dobrovoný svaz lidového motorismu a v roce 1951 na Svazarm (Svaz pro spolupráci s armádou). Vedle okruhových motocyklových závodů, jejichž tradice trvala s přestávkami až do roku 1969, se v Nové Pace uskutečnily přímo na náměstí jednou i závody motokár. Několikrát se jela zimní motocyklová soutěž a motoskijerinky. Populární byla i mototuristická soutěž pro veřejnost nazvaná Rallye Rokytka. Pořadatelé z autoklubu Nová Paka několikrát zajišťovali rovněž rychlostní zkoušky při Rallye Škoda -Bohemia. V roce 1995 se dokonce jedna z erzet jela přímo ve Štikovské rokli.

Snahy novopackých nadšenců motorismu se stále více začaly upírat do "terénu". Vznikly první motokrosy - na staveništi u fotbalového stadionu v roce 1956. Jelo se zde i o rok později, ale pak se objevila lokalita Štikovské rokle, v té době zvaná též jako Oudolíčko. A tradice terénních závodů zde trvá od roku 1958 dodnes. Jen se do Štikova od roku 1971 začali sjíždět vedle motokrosařů také závodníci na "čtyřech kolech". Populární autokrosová trať se od premiérového ročníku několikrát změnila, ale ani na jeden rok od té doby nedošlo k přerušení této tradice. Další informace o historii motoristického sportu v Nové Pace se dozvíte v připravovaných kapitolách Krakonošův okruh, Novopacký okruh, Novopacké motokrosy, Historie autokrosových závodů a Novopacké motoristické osobnosti.

Pavel Vydra

Foto: Archiv Autoklubu Nová Paka

Autor článku: |