Desetinásobný Mistr Evropy Bernd Stubbe v Nové Pace

Počet přihlášených jezdců k závodu Mistrovství Evropy v Nové Pace, který se uskuteční ve dnech 4. a 5. září 2021, se již blíží stovce. Letos se poprvé představí při Mistrovství Evropy i divize Kartcross, kde je nyní přihlášeno dvaadvacet jezdců včetně tří z Rakouska a jednoho ze Slovinska. Můžeme se tak těšit na Doležala, Pihávka, Hartycha, Švorce, Rakovce, Ramlera, Reisse a mnohé další.

 

V divizi Junior Buggy, je v současné době přihlášeno čtrnáct závodníků, nechybí favorité Jaspers a naši Medlík s Pytlounem.

 

Více jezdců si přejí pořadatelé ve kdysi (v 80. a 90. letech) velice kvalitně a početně obsazované kategorii cestovních vozů – divizi Touring Autocross. Zde je zatím přihlášeno deset účastníků, včetně jezdců ze zahraničí. Nechybí favorizovaný Petr Šimurda s fabií, dále se zde představí Janové Brožek a Bartoš, Lukášové Červený a Musil, Pavel Vávra, Natale Casalboni z Itálie Andri Öun z Estonska a němečtí jezdci Schulze a Kühne. Naopak nouzi o početné startovní pole nemá divize Buggy 1600, kde se pojede minimálně na tři rozjížďky. Představit by se měli například Wibbeler, Laubach, Peters, Kobras, Pähler, Holzleitner, Gradwohl, ale také naši jezdci Filip Hartman a Jakub Novotný, který je po úspěšném přerovském závodě v čele průběžného pořadí seriálu Mistrovství Evropy před již zmiňovanými Petersem a Pählerem.

 

Zhruba dvacítka jezdců se chystá bojovat o vítězství v královské divizi Super Buggy. Jak si zde povedou naši jezdci Jordák, Kubíček, Nikodém, Hrubý, Výborný a také legenda autokrosu Jaroslav Hošek v konfrontaci s konkurencí francouzských jezdců Tafaniho, Merciera, Feuillada, lotyšského Grencise a především desetinásobného Mistra Evropy Bernda Stubbeho, který by se zde měl představit opět se speciálem z dílny Alfa Racing?

 

Právě uplynulý závod v Přerově naznačil, že ve všech třech hlavních kategoriích Mistrovství Evropy jsou naši jezdci připraveni bojovat o příčky nejvyšší.

 

Pro diváky je nejdůležitější informací, že start sobotních tréninkových jízd je v 11:30 hodin a v neděli začíná závodní program již v půl deváté ráno.

 

Zástupce organizačního výboru Miroslav Chudoba prozradil i zpřestření slavnostního představování jezdců: "V čele pojede matador, bývalý úspěšný reprezentant František Kačírek se špičkovou Škodou 130 LR zapůjčenou od Petra Šimurdy, který pak v závěru slavnostního zahájení představí divákům na startovním rovince s tímto vozem automobilovou show. Větší oslavy padesátin se chystají na příští rok, kdy významné výročí slaví i Pivovar Nová Paka, jeden z hlavních sponzorů těchto závodů."

 

 

Pavel Vydra

 

Foto: Aleš Rančák, Tomáš Němec, archiv autoklubu Nová Paka