Autokrosová Nová Paka za sluníčka i deště otevřela domácí mistrovství

Proměnlivé počasí, zejména v neděli, provázelo napínavé soboje o body do Mezinárodního mistrovství České republiky ve Štikovské rokli. Při pátečních přejímkách bylo převzato úctyhodných 128 závodníků, kteří připravili pro diváky zajímavou podívanou. Zatímco sobotní jízdy byly poklidné a o největší vzruch se postaral v posledním kole poslední rozjížďky nejzkušenější matador Jaroslav Hošek, který prudce narazil do svodidel, v neděli nebyla o dramatické okamžiky nouze.

 

Po sobotním závodním programu, kdy se odjely v divizích Racer Buggy a Kartcross dvě rozjížďky, v ostatních divizích první, byly nejúspěšnějšími jezdci Kubíček (Super Buggy), Novotný (Buggy 1600), Výborný (TA), Brousek (JB), Dubravský (TA 1600), Šindelář (D2), Hartych(Kartcross), Hrčka (RB 160), Jiříčka (RB 125) a Kolomý jr. (RB 250).

 

V neděli od rána bylo příjemné letní počasí, ale předpověď na pozdní odpoledne slibovala bouřku s deštěm. Vzrušení přinesly rozjížďky "velkých taxů", kde jednu rozjížďku dojel jeden a druhou dva jezdci, a vedle kolizí zahořel vůz Dušana Horčičky. V Buggy 1600 byla zase jízda přerušena pro "boudu" u studánky. Jezdci si vytvořili výchozí pozice pro finálové a v pěti kategoriích i semifinálové jízdy. Z těch překvapivě nepostoupili třeba Kindl, Pytlounová nebo Hošek a jen tak tak se do finále probojoval se stávkující technikou Petr Nikodém.

 

Svoji dominanci v RB 160 potvrdil ve finále Michal Hrčka před Matyášem Knapem a Vítem Weidenthalerem. Ve "stopětadvacítkách" vyhrál Ladislav Jiřička před Ladislavem Hanákem jr. a Ondřejem Pospíšilem. V RB 250 se nejvíce dařilo Zdeňku Frischholzovi, kterého na stupně doprovodily dvě dívky - Kristýna Svobodová a Tereza Bartáková. Čtrnáct jezdců nastoupilo do finále Kartcrossu a vítěz Petr Doležal dokázal, proč má na svém "kártu" startovní číslo 1. Další místa obsadili Hartych a Roubíček.

 

Po celý víkend podával v D2 vyrovnané výkony s nenápadným Fordem Ka Lukáš Mihulka a zvítězil před Janem Šindelářem a Romanem Vávrou. Loňský mistr TA 1600 Luděk Dubravský vyhrál před Tomášem Jánošem a Martinem Kopenou. Dramatický úvod měl první finálový start divize Touring Autocross. Hned v první zatáčce byl v saltech katapultován vůz, po celý víkend dobře jedoucího, Jana Brožka a opakovaná jízda odstartovala bez něj. A zaslouženého vítězství se po několika peripetiích dočkal Petr Šimurda s fábií týmu Václava Fejfara, čímž udělal sobě i celému týmu velkou radost. Po velkém souboji za ním s větším odstupem dojeli Dlesk s Bartošem.

 

Další kategorie už jely za silného deště a na bahnité trati. Začaly to juniorky a v nich se moc nedařilo doposud suverénnímu domácímu Ondřeji Medlíkovi a obsadil sedmou pozici. Vyhrál neméně dobrý Daniel Pytloun před Filipem Duřtem a Arnoštem Floriánem. Hodně napínavá byla kategorie Buggy 1600. Na předních místech se vystřídalo po různých přetočeních a nárazech do svodidel hned několik jezdců. Po skvělé jízdě s respektem ke stavu trati zaznamenal své dosavadní největší vítězství domácí Filip Hartman před Mathiasem Freuisem, Pavlem Jílkem a favorizovaným Jakubem Novotným. Vyvrcholením závodů bylo finále divize Super Buggy, které bylo rovněž poznamenáno deštěm a uklouzanou tratí. S podmínkami se nejlépe vypořádal Jakub Kubíček, za nimž skončili Martin Hrubý a Radek Jordák. Teď už se bude pomalu Štikovská rokle připravovat na závody Mistrovství Evropy, které se zde pojedou začátkem září.

 

Pavel Vydra

 

Foto: Aleš Rančák, Pavel Vydra